fbpx
26.01.2024

Cateringna imprezę, event plenerowy - co wybrać, na co zwrócić uwagę?

Wiosną oraz latem chętnie wybieranym rozwiązaniem są imprezy plenerowe. Spotkania na świeżym powietrzu są bardziej swobodne, a goście zwykle mają do dyspozycji większą przestrzeń. Tylko, podczas takich eventów, nie lada wyzwaniem potrafi być… zaplanowanie oraz przygotowanie jedzenia. Na co zwrócić uwagę? Podpowiadamy.

Nie tylko jedzenie, czyli od czego zacząć

Catering na event plenerowy to niełatwe logistycznie przedsięwzięcie. To, od czego należy zacząć, to określenie charakteru spotkania oraz ilości gości. Inaczej będzie wyglądać organizacja wesela, imprezy firmowej czy tematycznego wydarzenia, na którym jedzenie musi współgrać z dekoracjami, otoczeniem.

Następnie należy zastanowić się nad tym, jakie zaplecze techniczne jest do dyspozycji. Niezwykle istotną kwestią jest instalacja wodna oraz elektryczna. Nie każda firma cateringowa ma odpowiedni sprzęt, aby poradzić sobie w sytuacji, gdy dostęp do tak podstawowych rzeczy jest utrudniony lub wręcz niemożliwy.

Gdy to zostanie omówione, można przejść do szczegółów wydarzenia, choć… nie od razu będzie to menu.

Namioty, meble, wyposażenie – czego potrzebujesz, aby zrealizować event plenerowy?

Zanim przejdziesz do omawiania menu na imprezę, trzeba uzgodnić, jak event będzie dokładnie wyglądać, a także jakim wyposażeniem dysponujesz. Niezbędne minimum, które jest potrzebne na imprezie na wolnym powietrzu to:

  • namioty, w których mogą znajdować się zarówno stoliki i krzesła, jak i całe zaplecze kuchenne;
  • stoły oraz krzesła;
  • zastawa stołowa;
  • bar do przygotowywania/wydawania napojów.

Jeśli wydarzenie jest organizowane w pobliżu sal konferencyjnych, pensjonatu czy hotelu, to najczęściej część wyposażenia można wypożyczyć z tego ośrodka. W innym wypadku należy znaleźć firmę cateringową, która to wszystko zapewni oraz rozłoży na miejscu.

Wybór menu na imprezę na wolnym powietrzu

Gdy już wszystkie szczegóły zostaną dograne, można zastanowić się nad wyborem menu. Tutaj możliwości jest wiele – firma cateringowa może przedstawić Ci gotowe zestawy, które sprawdzają się podczas wydarzeń o różnym charakterze lub wręcz przeciwnie, na podstawie Twoich oczekiwań skomponować indywidualne menu.

Podczas eventów plenerowych problematyczną kwestią jest często utrzymanie świeżości jedzenia. Wysokie temperatury oraz słońce mogą temu nie sprzyjać, dlatego menu musi być tak skomponowane, aby uniknąć potraw, które szybko się psują. Alternatywą jest przygotowanie specjalnych (i estetycznych) pojemników wypełnionych lodem, w których można przechowywać np. desery na zimno. Aczkolwiek tak jak z wyposażeniem, nie każda firma cateringowa to zapewnia, dlatego warto o to dopytać jeszcze przed podjęciem współpracy.

Oprócz podstawowego menu trzeba uwzględnić wegetariańskie wersje potraw. Gdy dotyczy to komunii, wesela lub urodzin, dobrze jest zastanowić się nad osobnym menu dla dzieci. Dobrze odbierane są też dodatkowe atrakcje dla najmłodszych, takie jak wata cukrowa, popcorn czy lody włoskie.

Organizujesz przyjęcie, imprezę w plenerze? Sprawdź naszą ofertę, skontaktuj się z nami.

    Formularz kontaktowy

    Preferowana metoda kontaktu

    Skąd dowiedziałeś się o Catering Arts?