fbpx
29.11.2024

Wigiliaw śląskim stylu. Co na śląską wigilię polecają mistrzowie cateringu ze Śląska

Wigilia w śląskim stylu ma swój unikalny charakter. Jakie potrawy królują na stołach wigilijnych na Śląsku? Jakie smaki i aromaty wypełniają śląskie domy w tę wyjątkową noc? Zdradzimy Wam przepyszne sekrety na przygotowanie autentycznej śląskiej wigilii.

Dlaczego śląska kuchnia jest tak wyjątkowa?

Śląska kuchnia to prawdziwa uczta dla zmysłów, będąca wynikiem wielokulturowego dziedzictwa regionu. Połączenie tradycji polskich, niemieckich i czeskich stworzyło wyjątkowe dania, które od pokoleń cieszą się uznaniem. Charakterystyczne dla niej są sycące potrawy, przygotowywane na bazie prostych, lokalnych składników, takich jak ziemniaki, kapusta kiszona czy różnego rodzaju mięsa. Bogactwo smaków zawdzięcza również różnorodnym sosom, zupom i deserom.

To właśnie w cateringu w Gliwicach oraz innych śląskich miastach znajdziemy takie przysmaki jak: tradycyjne kluski, rolada, modro kapusta czy żur. Dania te, często podawane z okazji świąt i uroczystości rodzinnych, niosą ze sobą nie tylko smak, ale także ciepłe wspomnienia i poczucie wspólnoty.

8 tradycyjnych śląskich dań wigilijnych

Warto wiedzieć, że kuchnia śląska to nie tylko znane wielu osobom, wspomniane wcześniej, klasyki. Na Śląsku wigilia to prawdziwa rewia wyjątkowych smaków, których na próżno szukać przy innych okazjach. Przedstawiamy 8 tradycyjnych potraw, które muszą znaleźć się na stole w domu, gdzie celebruje się tradycje!

  • Siemieniotka to tradycyjna śląska zupa, której głównym składnikiem są nasiona konopi. Dawniej była nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji w wielu śląskich domach, dziś pojawia się tylko w nielicznych, lecz nie została zapomniana. Ma charakterystyczny, lekko orzechowy smak, jest zazwyczaj dość gęsta i sycąca.
  • Zupa rybna to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jej smak zależy od rodzaju użytej ryby, najczęściej jest to karp, szczupak lub okoń. Gotuje się ją w wywarze warzywnym z dodatkiem przypraw takich jak ziele angielskie, liść laurowy czy pieprz ziarnisty. Do zupy dodaje się również pokrojone warzywa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki). Całość doprawia się solą i pieprzem.
  • Zupa grzybowa to doskonała propozycja dla miłośników leśnych darów. Jej smak lekko różni się w zależności od wykorzystanych grzybów – najczęściej są to borowiki, podgrzybki czy maślaki. Grzyby suszone lub świeże podsmaża się na tłuszczu, a następnie gotuje w wywarze warzywnym. Do zupy dodaje się również pokrojone warzywa, takie jak marchewka, pietruszka czy seler. Całość doprawia się solą, pieprzem i ziołami. To jedno z częściej zamawianych dań w wigilijnym cateringu w Katowicach i innych śląskich miastach.
  • Karp z kapustą i grzybami to jedno z najbardziej tradycyjnych dań wigilijnych w Polsce, nie tylko na Śląsku. Połączenie delikatnego mięsa karpia z wyrazistym smakiem kapusty i aromatycznych grzybów tworzy harmonijne i sycące danie.
  • Harynki, znane szerzej jako śledzie, to tłuste ryby morskie, które od wieków są cenionym przysmakiem w wielu kulturach. Na Śląsku szczególnie kojarzą się z tradycyjnymi potrawami świątecznymi, zwłaszcza wigilijnymi. Można przyrządzić na wiele sposobów, a najpopularniejsze to te w oleju lub occie, z cebulą, ogórkiem i jabłkiem albo jako danie nazywane „woda śledziowa”.
  • Smażone pierogi to jedna z najbardziej lubianych potraw, która cieszy się ogromną popularnością zarówno w kraju, jak i za granicą. Dzięki temu, że mają wielu zwolenników, świetnie sprawdzą się na wigilię firmową. Chrupiące, złociste ciasto i soczysty farsz (tradycyjnie z kapustą i grzybami) sprawiają, że trudno się im oprzeć.
  • Desery. Moczka, makówki i makiełki to tradycyjne śląskie desery, które szczególnie często pojawiają się na wigilijnych stołach. Czym są? Co je wyróżnia? Moczka to deser przygotowywany na bazie namoczonego w kompocie piernika. Na Śląsku popularne są także makówki, które przygotowuje się z maku oraz pieczywa. Ich wariacją, która także weszła do tradycji, są makiełki, gdzie królują mak i makaron.
  • Kompot z suszu. Kompot z suszu to nieodłączny element polskiej wigilijnej wieczerzy. Jego głęboki, słodko-kwaśny smak i aromat suszonych owoców, cynamonu oraz goździków przenoszą nas w świat dzieciństwa i wspomnień związanych z rodzinnymi świętami. To napój, który łączy pokolenia i bez wątpienia dodaje magii świątecznym chwilom.

Organizujesz przyjęcie, imprezę w plenerze? Sprawdź naszą ofertę, skontaktuj się z nami.

    Formularz kontaktowy

    Preferowana metoda kontaktu

    Skąd dowiedziałeś się o Catering Arts?