Posiłkiregeneracyjne — od kiedy i komu przysługują?
Posiłki regeneracyjne są jednym z elementów polityki społecznej pracodawcy i dotyczą pracowników wykonujących pracę fizyczną w trudnych warunkach. Mają na celu zadbanie o dobrą kondycję zatrudnionych osób, a także zwiększenie ich wydajności. W niniejszym artykuł dogłębnie przyglądamy się kwestii prawo pracy a posiłki regeneracyjne. Warto mieć świadomość najważniejszych zapisów w prawie, ponieważ pracodawca, który nie zapewnia pracownikom posiłków regeneracyjnych, podlega karze grzywny w wysokości od 1.000 zł do 30.000 zł.
Komu przysługuje posiłek regeneracyjny?
Posiłki regeneracyjne to żywność, która przysługuje pracownikom zatrudnionym na podstawie umowy o pracę wykonującym pracę fizyczną w warunkach szczególnie uciążliwych lub niebezpiecznych. Są one przeznaczone do uzupełnienia energii i składników odżywczych, które zostały zużyte podczas pracy.
Zgodnie z prawem posiłki regeneracyjne należą się podwładnym, którzy w trakcie zmiany roboczej wykonują wysiłek równy wydatkowi energetycznemu 2000 kcal (w przypadku mężczyzn) lub 1100 kcal (w przypadku kobiet). Wartości te mogą być niższe, jeśli praca wykonywana jest w pomieszczeniach zamkniętych w temperaturze niższej niż 10°C oraz na zewnątrz w okresie zimowym (1500 kcal u mężczyzn, 1000 kcal u kobiet). Kiedy przysługują posiłki regeneracyjne zimowe? Zgodnie z prawem jest to czas od 1 listopada do 31 marca.
Dla kogo jeszcze posiłek regeneracyjny jest obowiązkowy? Zgodnie z prawem pracy przysługuje on również pracownikom zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i zdarzeń losowych oraz wykonującym pracę pod ziemią.
Posiłek regeneracyjny — ile kalorii i jakie makroskładniki powinien zawierać?
Wiedząc, kiedy należy się posiłek w pracy, warto także wyjaśnić jakie wymagania powinien spełniać. Jego wartość energetyczna nie może być mniejsza niż 1000 kcal. Posiłek powinien zawierać 50 – 55% węglowodanów, 30 – 35% tłuszczów i nie mniej niż 15% białka.
Przykładowe posiłki regeneracyjne to:
- zupa i drugie danie,
- kanapki,
- sałatka,
- jogurt z owocami,
- batony energetyczne.
Posiłki regeneracyjne powinny być podawane w czasie przerwy w pracy, nie później niż 4 godziny po rozpoczęciu zmiany, jedno danie obowiązkowo musi być na ciepło. Mogą być przygotowane i dostarczane przez pracodawcę, jak i zewnętrzne firmy, które zajmują się cateringiem.
Korzystanie z usługodawców, jak Catering Arts 🙂 w tym zakresie ma olbrzymią zaletę — można być pewnym, że dania spełniają warunki stawiane przez prawo.
Pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych należy zapewnić nie tylko posiłki regeneracyjne, ale także napoje. Nie określono precyzyjnie ich ilości czy rodzaju; powinny one być wystarczające do zaspokojenia potrzeb zatrudnionych osób. Podawane mogą być zimne lub ciepłe napoje, w zależności od aktualnych warunków pogodowych. Jeśli temperatura przekracza 25°C, powinny być dodatkowo wzbogacone solami mineralnymi i składnikami mineralnymi.
Czym jest ekwiwalent za posiłki regeneracyjne i komu przysługuje? Na co można go wydać?
Ekwiwalent za posiłki regeneracyjne to świadczenie, które może być wypłacane pracownikom zamiast dostarczania pożywienia do pracy. Od marca 2022 roku kwota zwolniona z oskładkowania to 300 zł miesięcznie. Ekwiwalent nie może przyjmować formy pieniężnej. Dopuszczalne są karty przedpłacone lub bony żywnościowe. Środki muszą być wykorzystane na zakup żywności, napojów i innych produktów spożywczych. Nie mogą być przeznaczone na inne cele, takie jak zakup ubrań, kosmetyków czy sprzętu elektronicznego.
Szukasz posiłków regeneracyjnych dla pracowników? Sprawdź naszą ofertę, skontaktuj się.