Studniówki 2015
Catering na studniówkę? Oczywiście!
Za nami czas szalonych studniówek. Jedne mniejsze, jedne większe. W tym roku kilkukrotnie gościliśmy szczególnie w bytomskich szkołach i zapewnialiśmy uczniom i nauczycielom – catering na studniówkę (katering studniówkowy). W tym roku na studniówce udało się pobić rekord cateringu studniówkowego – szczegóły poniżej:
– ponad 2100 szt. porcelany,
– ponad 2250 szt. sztućców,
– ponad 170 szt. półmisków,
– ponad 1000 potraw,
– 250 gości,
– 24 osoby zaangażowane w organizację i realizację.
Czym w ogóle jest studniówka? (źródło: wikipedia.pl)
Studniówka – potoczna nazwa balu przedmaturalnego, który odbywa się w przybliżeniu sto dni przed rozpoczynającymi się w maju maturami.
Studniówki zwykle odbywają się w styczniu lub w lutym. W balu udział biorą uczniowie klas maturalnych z osobami towarzyszącymi oraz z zaproszonymi przez nich nauczycielami, którzy uczyli ich przez okres szkoły średniej. Zazwyczaj obowiązują stroje wieczorowe.
Pierwszym tańcem jest polonez, który tańczą maturzyści z zaproszonymi osobami towarzyszącymi oraz niekiedy nauczycielami.
Jest to typowo polska tradycja, niemająca żadnego odpowiednika na świecie. Poza Polską tego typu bale są organizowane dopiero po zdanych egzaminach. W Czechach na zasadach podobnych do Studniówki odbywa się w styczniu lub w lutym Maturitní ples.
Co z tym cateringiem studniówkowym?
Standardowym zakresem cateringu na studniówkę jest:
– ciepła uroczysta kolacja,
– zimny bufet słodkich i słonych potraw,
– napoje zimne i ciepłe,
– ciepłe danie jednogarnkowe,
– obsługa kelnerska,
– nadzór menadżerski,
– wyposażenie cateringowe.