Posiłki regeneracyjne, profilaktyczne
Posiłki profilaktyczne tzw. „regeneracyjne”
Pracodawca jest zobowiązany zapewniać swoim pracownikom posiłki profilaktyczne (catering regeneracyjny) wtedy, gdy:
- wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodujące w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal u mężczyzn i powyżej 1100 kcal u kobiet,
- wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym w pomieszczeniach zamkniętych, powodujące w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet, jeśli temperatura w miejscu pracy utrzymuje się stale na wysokości poniżej 10 stopni Celcjusza lub wskaźnik obciążenia termicznego wynosi powyżej 25 stopni Celcjusza lub są wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym,
- wykonują prace pod ziemią,
- są zatrudnieni przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.
Okres zimowy w którym należy zapewniać posiłki regeneracyjne (profilaktyczne) uważa się czas od 1 listopada do 31 marca kolejnego roku.
Pomagamy pracodawcom wywiązać się z tego obowiązku i zapewnić pracownikom pracującym w uciążliwych warunkach posiłek regeneracyjny, który zawiera ok.50-55 % węglowodanów, 30-35 % tłuszczy, 15 % białek oraz posiadać wartość kaloryczną ok. 1000 kcal.
Przykładowe menu cateringu regeneracyjnego jednogarnkowego:
- fasolka po bretońsku
- bogracz drobiowy
- zupa gulaszowa
- boeuf strogonow z lanymi kluseczkami
- żurek śląski
- grochówka
- gulasz mięsno-warzywny z ziemniakami
- gulasz po węgiersku z ziemniakami
- meksykańska z ryżem i mięsem mielonym
Powyższe dania mogą być wzbogacone o wkładkę mięsną i z dodatkiem pieczywa lub bułki – w zależności od oczekiwań i wymagań Zamawiającego.
Mogą też przyjąć formę dań jednogarnkowych np.:
- potrawka ziemniaczana mięsno-warzywna
- zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami pod beszamelem
- gulasz wp na kaszy
- makaron penne z sosem carbonara
- makaron spaghetti z sosem bolognese
- potrawka ryżowa z kurczakiem i warzywami
Zamiast powyższych posiłków regeneracyjnych mogą Państwo również zamawiać pełnowartościowe obiady dla swoich pracowników tutaj.
Posiłki mogą być dostarczone w:
- termosach stalowych 15l lub 30l lub inne do ustalenia,
- kociołek elektryczny utrzymujący ciepło,
- pojemniki plastikowe zgrzewane o poj. 350ml lub 500ml,
- tacki obiadowe zgrzewane,
- pojemniki styropianowe typu lunch box.