Posiłki regeneracyjne, profilaktyczne

Posiłki profilaktyczne tzw. „regeneracyjne”
Pracodawca jest zobowiązany zapewniać swoim pracownikom posiłki profilaktyczne (catering regeneracyjny) wtedy, gdy:

  • wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodujące w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal u mężczyzn i powyżej 1100 kcal u kobiet,
  • wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym w pomieszczeniach zamkniętych, powodujące w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet, jeśli temperatura w miejscu pracy utrzymuje się stale na wysokości poniżej 10 stopni Celcjusza lub wskaźnik obciążenia termicznego wynosi powyżej 25 stopni Celcjusza lub są wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym,
  • wykonują prace pod ziemią,
  • są zatrudnieni przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.

Okres zimowy w którym należy zapewniać posiłki regeneracyjne (profilaktyczne) uważa się czas od 1 listopada do 31 marca kolejnego roku.

Pomagamy pracodawcom wywiązać się z tego obowiązku i zapewnić pracownikom pracującym w uciążliwych warunkach posiłek regeneracyjny, który zawiera ok.50-55 % węglowodanów, 30-35 % tłuszczy, 15 % białek oraz posiadać wartość kaloryczną ok. 1000 kcal.

Przykładowe menu cateringu regeneracyjnego jednogarnkowego:

  • fasolka po bretońsku
  • bogracz drobiowy
  • zupa gulaszowa
  • boeuf strogonow z lanymi kluseczkami
  • żurek śląski
  • grochówka
  • gulasz mięsno-warzywny z ziemniakami
  • gulasz po węgiersku z ziemniakami
  • meksykańska z ryżem i mięsem mielonym

Powyższe dania mogą być wzbogacone o wkładkę mięsną i z dodatkiem pieczywa lub bułki – w zależności od oczekiwań i wymagań Zamawiającego.

Mogą też przyjąć formę dań jednogarnkowych np.:

  • potrawka ziemniaczana mięsno-warzywna
  • zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami pod beszamelem
  • gulasz wp na kaszy
  • makaron penne z sosem carbonara
  • makaron spaghetti z sosem bolognese
  • potrawka ryżowa z kurczakiem i warzywami

Zamiast powyższych posiłków regeneracyjnych mogą Państwo również zamawiać pełnowartościowe obiady dla swoich pracowników tutaj.

Posiłki mogą być dostarczone w:

  • termosach stalowych 15l lub 30l lub inne do ustalenia,
  • kociołek elektryczny utrzymujący ciepło,
  • pojemniki plastikowe zgrzewane o poj. 350ml lub 500ml,
  • tacki obiadowe zgrzewane,
  • pojemniki styropianowe typu lunch box.