fbpx
30.10.2023

Posiłkiregeneracyjne dla pracowników - wymagania. Jaki to idealny posiłek regeneracyjny?

Obiady dla pracowników to jeden z coraz częściej stosowanych benefitów. Nie każdy wie jednak o tym, że kodeks pracy reguluje sytuacje, w których pracodawca jest w obowiązku zapewnić swoim pracownikom gorące danie do spożycia. Dlatego sprawdź, co to jest i komu przysługuje posiłek regeneracyjny.

Co to jest posiłek regeneracyjny?

Posiłek regeneracyjny to jedzenie oraz napoje, które wydawane są bezpłatnie pracownikom pracującym w szczególnie uciążliwych warunkach (dotyczy przede wszystkim pracy fizycznej). Związane jest to z działaniami w ramach BHP i ma cel profilaktyczny, a kwestię tę reguluje Kodeks pracy w art. 304.

Kiedy pracodawca musi zapewnić obiad dla pracowników?

Posiłek regeneracyjny przysługuje pracownikom fizycznym, których obowiązki służbowe powodują wyższe wydatkowanie energetyczne. Należy je zapewnić, gdy:

  • utrata energii podczas jednej zmiany wynosi ponad 2000 kcal u mężczyzn i ponad 1100 kcal u kobiet;
  • utrata energii podczas jednej zmiany wynosi 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet w sytuacji, gdy praca wykonywana jest w zamkniętych pomieszczeniach ze stałą temperaturą poniżej 10°C;
  • utrata energii podczas jednej zmiany wynosi 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet, gdy praca wykonywana jest w okresie zimowym na dworze, czyli od 1 listopada do 31 marca;
  • praca fizyczna wykonywana jest pod ziemią;
  • obowiązki zawodowe są związane z usuwaniem konsekwencji klęsk żywiołowych.

Ponadto przepisy określają, że posiłek regeneracyjny ma być wydany po ok. 3-4 godz. od rozpoczęcia pracy. Pracodawca musi też zapewnić higieniczne warunki podczas spożywania obiadu.

kanapka z cateringu

Posiłki regeneracyjne – wymagania

Obiady dla pracowników, które mają mieć działanie regeneracyjne, powinny spełniać ściśle określone wymagania. Zaleca się, aby jedzenie wraz z napojem dostarczało ok. 1000 kcal. Ponadto należy zwrócić uwagę na dokładny rozkład makroskładników:

  • 50-55% węglowodanów;
  • 30-35% tłuszczów;
  • 10% białka.

Teoretycznie, zamiast gotowego dania, można przekazać pracownikom talon do wykorzystania z punkcie gastronomicznym, aczkolwiek w praktyce trudno jest wtedy mieć kontrolę nad tym, czy wybrana potrawa spełnia powyższe warunki.

Własna kuchnia czy zewnętrzny catering?

Pracodawcy, którzy muszą zapewnić posiłek regeneracyjny, mają dwie możliwości. Mogą zorganizować własną kuchnię, zatrudnić dodatkowe osoby na stanowiska kucharskie lub skorzystać z usług firm cateringowych. Pierwsza opcja opłaca się właściwie tylko w przypadku dużych przedsiębiorstw, zatrudniających kilkaset osób.

Małe i średnie przedsiębiorstwa zwykle decydują się na regularne zamawianie dedykowanego, personalizowanego cateringu. To bardziej sensowne zarówno pod kątem finansowym, jak i logistycznym. Posiłki są zróżnicowane, a także dostosowane do potrzeb pracowników (opcje mięsne, wegetariańskie i wegańskie lub dla osób z alergiami). Ponadto są dostarczane na określoną godzinę w specjalnych opakowaniach i naczyniach, dzięki czemu są nadal ciepłe.

Szukasz posiłków regeneracyjnych dla pracowników? Sprawdź naszą ofertę, skontaktuj się z nami.

    Formularz kontaktowy

    Preferowana metoda kontaktu

    Skąd dowiedziałeś się o Catering Arts?