fbpx
30.10.2023

Obiadyw pracy za darmo? Czy to możliwe? Jak zorganizować obiady dla pracowników?

Coraz częściej można spotkać się z tym, że zarówno w małych firmach, jak i w dużych zakładach pracy, oferowane są bezpłatne obiady pracownicze. Taka forma benefitu jest niezwykle dobrze przyjmowana przez pracowników i stanowi realną zachętę do podjęcia zatrudniania lub pozostania w danej firmie. Dlatego dobrze wiedzieć, jakie opcje organizacji posiłków ma pracodawca oraz jak logistycznie poradzić sobie z tym przedsięwzięciem.

Posiłek regeneracyjny

Warto zacząć od tego, że w szczególnych sytuacjach przepisy Kodeksu pracy nakładają na pracodawcę obowiązek dostarczenia ciepłych posiłków swoim pracownikom. Ma to miejsce wtedy, gdy swoje obowiązki wykonują w szczególnie uciążliwych warunkach, co przekłada się na podwyższony wydatek energetyczny. Może to dotyczyć m.in. pracy pod ziemią, na zewnątrz w okresie zimowym, czy w pomieszczeniach zamkniętych, w których stale panuje niska temperatura.

Posiłki regeneracyjne są wydawane w celach profilaktycznych, w trosce o zdrowie pracowników i są związane z przepisami BHP. Jako ciekawostkę warto przy okazji dodać, że takie danie wraz z napojem ma dostarczać ok. 1000 kcal, w tym 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczu i 10% białka.

Dofinansowanie do obiadów w pracy

Coraz popularniejsze stałe się oferowanie jedzenia/produktów spożywczych w formie bonusu. Jedną z możliwości jest dofinansowywanie posiłków. To świetna opcja dla firm, których nie stać na to, aby w pełni opłacać obiad dla pracowników, ale chcą jednocześnie zadbać o lepsze warunki pracy.

Mimo, iż w takiej sytuacji przedsiębiorstwo nie sponsoruje całej kwoty, pracownicy chętnie decydują się na skorzystanie z danej im możliwości. Oprócz tego warto wiedzieć, że na posiłki pracownicze może przysługiwać zwolnienie ze składek ZUS, pod warunkiem że wysokość dofinansowania nie przekracza 450 zł miesięcznie na pracownika.

obiad z cateringu

Obiad dla pracownika w formie benefitu

Całkowicie darmowy obiad dla pracownika może być również formą benefitu, tak samo jak karta sportowa czy ubezpieczenie medyczne. I taka inwestycja ma wiele zalet:

  • pracodawca wykazuje troskę o zdrowie pracowników, czym buduje pozytywny wizerunek firmy i zwiększa lojalność zespołu;
  • zapewnienie odżywczego, sycącego posiłku zwiększa wydajność pracowników;
  • obiady wydawane są jednocześnie, w stołówce lub w pokoju socjalnym, dzięki czemu przynajmniej raz dziennie wszyscy pracownicy mają szanse integrować się w trakcie przerwy.

Natomiast dla firmy ważną informacją będzie to, że taki obiad można wliczyć w koszty działalności, pod warunkiem że pracownicy zatrudnienia są na umowę o pracę, a nie B2B.

Jak zorganizować obiad pracowniczy?

Duże korporacje mogą pozwolić sobie na to, aby zorganizować w siedzibie firmy własną kuchnię oraz stołówkę, w ich przypadku jest to też najkorzystniejsze pod kątem finansowym. Jednak dla małych i średnich przedsiębiorstw byłoby to nieopłacalne lub wręcz niemożliwe do wykonania. Doskonałą opcją dla nich jest skorzystanie z usług zewnętrznego cateringu, który można w pełni personalizować, dostosowywać do potrzeb całego zespołu (są wersje mięsne, wegetariańskie czy uwzględniające nietolerancje pokarmowe).

Decydując się na takie rozwiązanie, nie trzeba zamawiać posiłków codziennie – można ustalić wyłącznie wybrane dni, co sprawdza się w przypadku firm pracujących w sposób hybrydowy (częściowo zdalnie, a częściowo w biurze).

opinia o Catering Arts

Szukasz posiłków regeneracyjnych dla pracowników? Sprawdź naszą ofertę, skontaktuj się z nami.

    Formularz kontaktowy

    Preferowana metoda kontaktu

    Skąd dowiedziałeś się o Catering Arts?