fbpx
19.09.2023

Co możebyć posiłkiem regeneracyjnym? Przykłady posiłków dla pracowników

Głównym zadaniem posiłków regeneracyjnych jest uzupełnienie energii, którą pracownicy spalają podczas wykonywania obowiązków. Warto zadbać o to, aby były nie tylko pożywne i pełne składników odżywczych, ale i smaczne oraz apetycznie wyglądające. Jakie dania można podać jako posiłek pracowniczy? Jak urozmaicić jedzenie w pracy? Podpowiadamy!

Jakie warunki musi spełniać posiłek regeneracyjny?

Posiłek regeneracyjny to posiłek profilaktyczny, który pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom wykonującym pracę w warunkach szczególnie uciążliwych. Posiłek ten ma na celu uzupełnienie energii i składników odżywczych, które zostały zużyte podczas pracy. Powinien dostarczać organizmowi około 1000 kcal.

Zobacz posiłki regeneracyjne u nas, w Catering Arts.

Posiłek profilaktyczny musi być pełnowartościowy, czyli dostarczać wszystkie niezbędne do sprawnego funkcjonowania składniki odżywcze, w tym:

  • węglowodany (50-55%),
  • tłuszcze (30-35%),
  • białka (15%).

Zazwyczaj jest to danie gorące dostarczane pracownikom do miejsca pracy. Jego uzupełnieniem mogą być potrawy bądź przekąski podawane na zimno.

posiłek dla pracowników gulasz

Co może być posiłkiem regeneracyjnym?

Bardzo często posiłki regeneracyjne przyjmują formę dania jednogarnkowego. Dodatkiem do nich jest pieczywo. Wśród nich warto wymienić:

  • bigos,
  • boeuf strogonow z lanymi kluseczkami,
  • bogracz,
  • fasolkę po bretońsku,
  • potrawki np. ziemniaczana mięsno-warzywna,
  • zupy — flaczki, grochówka, gulaszowa, meksykańska, żurek.

Ponadto posiłki regeneracyjne mogą być klasycznymi daniami obiadowymi: gulasz z kaszą, kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami, pierś z kurczaka bądź pulpety z ziemniakami i surówką, potrawka ryżowa z kurczakiem i warzywami.

posiłek regeneracyjny dla pracowników ryba i sałatka

Pracownikom serwowane mogą być także makarony — carbonara, spaghetti czy wszelkiego rodzaju zapiekanki.

Aby urozmaicić posiłki, warto dodać do nich zimny dodatek, który będzie mógł zostać zjedzony do ciepłego dnia lub później, gdy pracownik zgłodnieje. W tym przypadku dobrze sprawdzają się:

  • kanapka z różnymi dodatkami — wędlina, ser, warzywa, pasta jajeczna, hummus,
  • sałatki,
  • owoce,
  • batoniki,
  • jogurt (sam lub z owocami, orzechami, płatkami).

Biorąc pod uwagę szeroki wybór możliwości oraz rosnącą świadomość na temat pochodzenia makroskładników z powodzeniem można komponować także wegański lub wegetariański posiłek regeneracyjny dla osób, które z przyczyn zdrowotnych lub etycznych nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego.

Nie tylko posiłki — co warto wiedzieć o napojach regeneracyjnych?

Napoje regeneracyjne dla pracowników są zapewniane przez pracodawcę osobom, które pracują w warunkach szczególnie uciążliwych powodujących zwiększony wydatek energetyczny oraz utratę płynów. Zazwyczaj zawierają: węglowodany, białko, elektrolity i witaminy. Do przykładów napojów regeneracyjnych dla pracowników należą: napoje sportowe, smoothies, soki.

W przypadku wysokiej temperatury w miejscu pracy za napój regeneracyjny uważana jest także woda — powinna być dostępna dla wszystkich pracujących na zewnątrz, gdy temperatura powietrza wynosi 25°C lub więcej oraz w budynkach, gdy przekracza 28°C. W czasie upałów warto uzupełniać wodę w sole mineralne i elektrolity. Ważne jest, aby pracodawca zapewniał optymalną ilość napojów regeneracyjnych, wystarczającą do spełnienia potrzeb każdego z pracowników.

Nie wiesz czym dokładnie jest posiłek regeneracyjny? W przystępny i zrozumiały sposób wyjaśniajmy to w artykule: Posiłki regeneracyjne – od kiedy i komu przysługują?

opinia o Catering Arts

Szukasz posiłków regeneracyjnych dla pracowników? Sprawdź naszą ofertę, skontaktuj się z nami.

    Formularz kontaktowy

    Preferowana metoda kontaktu

    Skąd dowiedziałeś się o Catering Arts?