Ryby w Polsce
Czy wiecie, jakie ryby zjadać na obiad czy na wigilię? W związku z akcją WWF, która ma na celu rozpowszechnienie wiedzy o tym, co jemy i jak wybierać ryby z „dobrych” hodowli, dzisiaj podpowiadamy, jaką rybę wybrać na święta czy też kupić na codzienny obiad. Kupując, zwracajcie uwagę na certyfikat MSC – niebieski z rybką, w ten sposób kupicie takie, które pochodzą z certyfikowanych łowisk i nie zagrażają całej populacji ryb.
Ryby zalecane
- czerniak
- dorsz bałtycki (stado wschodnie)
- karp
- łosoś pacyficzny
- omułek jadalny
- ostrygi
- plamiak
- szprot
- oraz wszystkie gatunki z certyfikatem MSC
Ogranicz
- dorsz bałtycki (stado zachodnie)
- flądra
- gładzica
- halibut (inny niż atlantycki)
- krab
- krewetka pólnocna
- łosoś hodowlany
- makrela
- małże
- mintaj
- ośmiorniczki
- pstrąg tęczowy
- śledź
- tuńczyk (inny niż błękitnopłetwy)
- turbot
- panga i tilapia (hodowla w trakcie zmian – na drodze do certyfikacji)
Tych ryb nie kupuj ( są zagrożone wyginięciem)
- dorada
- halibut attlantycki
- homar
- karmazyn
- krewetki tropikalne
- langustynki
- limanda żółtopłetwa
- łosoś bałtycki
- miruna
- sieja/sielawa
- sola
- tuńczyk błękitnopłetwy
- węgorz