Jak to jest u nas....

Na Górnym Śląsku dzień ten nazywany jest wilijům lub śwjyntym wječorym.Podstawą jest aby wcześnie wstać a nie wylegiwać się, ale też nie należy nikogo budzić, każdy powinien wstać sam. Wigilia jest także dniem podejmowania szlachetnych postanowień. Wszystko to wiąże się z tradycyjnymi przysłowiami ludowymi: Jakiś we Wilijo takiś cołki rok. Tego własnie wszyscy Ślązacy bardzo pilnują, w ten dzień należy byc miłym, pracowitym, uśmiechniętym.

Tradycyjnie wigilia odbywa się w gronie rodzinnym raczej dość wąskim. Tradycją jest wkładanie pieniędzy pod talerze i na pewno, na żadnym stole nie zabraknie wolnego nakrycia. Pasterka dla Ślązaków jest równie ważna co sama wieczerza. poza tym każda szanująca się śląska dziewczyna powinna o północy w wigilię stanąć na „gnojołku” i wysłuchiwać z której strony usłyszy wycie bądź szczekanie psa, a z tej strony nadejdzie jej narzeczony.

Na stole: spośród zup, oprócz tradycyjnej grzybowej czy rybnej, najbardziej regionalną jest siemieniotka. Nazwa pochodzi od głównego skłądnika, nasion (siemion) konopi. Zupę podaje się z gotowaną na sypko kaszą tatarczaną (na Śląsku zwaną też pogańską) lub grzankami. Wśród ryb króluje oczywiście karp, pieczony na różne sposoby, w piekarnikach bądź na patelni, przez niektórych polewany piwem. Często można też spotkać na stole rolmopsy, czyli śledzie zawijane w majonezie.  Na śląskim stole nie może oczywiście zabraknąć makówek, zwanych też makiełkami.  Podstawowe składniki to mak, chałka, mleko, masło, miód. Coraz częściej zamiast miodu i chałki dodaje się suchary i cukier, a do tego bakalie: rodzinki, migdały. W wielu śląskich domach nie polewa się też sucharków czy chałki mlekiem lecz przegotowaną wodą z cukrem bądź miodem. Głównie dlatego, że mleko szybko kwaśnieje natomiast makówki zrobione na wodzie, przechowywane w lodówce można jeść nawet w Nowy Rok. Tradycyjnie śląską potrawą wigilijną jest również moczka. Przygotowywana z ciemnego piernika, migdałów, rodzynek, orzechów laskowych i dużej ilości wody, w której moczy się składniki.

Ważne aby pamiętać by pod świątecznym obrusem położyć portfel z rybimi łuskami, co ma zapewnić dostatek pieniędzy w nadchodzącym nowym roku. Niektórzy dopiero w Wigilię stroją choinkę.

Święta Bożego Narodzenia to czas, który przede wszystkim poświęca się najbliższej rodzinie, spędzając na wspólnych obiadach i kolędowaniu, zarówno w pierwszym jak i drugim dniu Świąt. To czas odpoczynku, którego serdecznie życzymy wszystkim.

wigilia_blog

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *